-- DEIXALLES

-- TREBALLS FORESTALS PERÒ NO NATURALS

-- CONSTRUCCIONS INAPROPIADES



DEIXALLES

Tots els pobles tenen el seu encant, i un de què poden gaudir els visitants a l'Espluga de Francolí, comú segurament a molts altres pobles, és el de veure aquests munts de deixalles:



i aquests...



i aquests...



i encara més...





...entre moltes altres que no vull posar perquè ocuparien tot l'espai de què disposo.

Per aquí han passat els boletaires...



...i per aquí...




...o aquí...



Alguns suposats esportistes també deixen senyals del seu pas:


A aquests de la F.E.E.C. tampoc els amoïna deixar rastres de la seva presència en forma de plàstics:


Algun(s) hortolà(ns) tampoc no tenen gens de sensibilitat ambiental: abocament de plàstics i altres coses vora el riu:




DEIXALLES OFICIALS, QUE ES VEUEN I SE SENTEN

Sentir remugar, udolar, grinyolar, gemegar, piular i tota la resta aquests "animals" de ferro em resulta insofrible. Més valdria que hi haguessin plantat alguns arbres.




TREBALLS ANTINATURALS
Entre els treballs que es fan en la lluita contra els incendis hi ha la "neteja" de boscos. Això consisteix en tallar quasi tota la vegetació verda a excepció dels arbres grans (una part de les rames baixes d'aquests també es talla) i deixar que s'assequi. El material tallat no es retira, es deixa allí mateix en munts. Aquí n'hi ha alguns exemples:
Bosc netejat (1)
Bosc netejat (2)
Un any mig després, aquí han retirat els munts de rames tallades i seques, i queda el bosc sense altra vegetació que alguns fenassos, a part dels pins, on antigament trobàvem blades, moixeres, roures martinencs etc. (esbarzers, rosers, gatoses... també). Es veu la part baixa dels troncs dels pins socarrimada pel motiu que dic més avall.
Bosc netejat (3)     (Aquesta espècie de passadís és un "tallafocs". A la fotografia que segueix es veu la situació uns quants anys després. Lles branques que en el seu dia van deixar abandonades, cosa que no sembla una bona manera de rebaixar el risc o perill d'incendi, han perdut les fulles. Els pins petits que es veien al mig, han crescut.)
Gestió forestal: "Netejat",  anys després
Bosc netejat (4)
Bosc netejat (5)

Un altre dels treballs que es fan segurament amb la mateixa intenció durant l'estiu és cremar controladament tot el sotabosc. D'aquesta manera s'impedeix la regeneració natural dels arbres, perquè els petits tenen el mateix destí (o sigui, la cendra) que les mates i les herbes. Encara que moltes d'aquestes tornin a ressorgir, s'empobreix el bosc i disminueix la diversitat d'espècies de les que en puc col·leccionar la foto. I a vegades el foc es descontrola una mica, com va passar en aquest cas d'un  Grèvol cremat. Un altre dels efectes d'aquesta pràctica és la desaparició de les plantes perennes i la proliferació de les gramínies i altres herbes anuals, que passen l'estiu seques.  Ve a ser com mig incendi real fet per a evitar un total incendi hipotètic. La foto està feta la primavera de l'any següent a la cremada, i algunes herbes han ressorgit. Una moixera arbustiva i una blada  jove  rebrostant al peu de la part cremada. De fet, aquesta part cremada no era sinó la rebrostada d'una altra "neteja" feta fa bastants anys. Hi ha plantes, fins i tot arbres, que tenen la pega de ser considerats "brutícia", i en lloc de crèixer i multiplicar-se es fan petits i rars.

I aquí tenim un rierol contaminat amb oli de motor, perquè a poca distància d'allí ha estat travessat segurament per algun vehicle motoritzat.

Generalment -probablement sempre- allí on veureu un cartell d'aquesta mena el que s'hi fa és perpetrar un atemptat a la natura. I no costa pocs diners públics, però n'hi ha que n'hi guanyen. Curiosament, fins i tot el dia 11-09-2007 hi treballaven, com es podia suposar pel soroll de la serra mecànica.


Aquests del departament de medi ambient de la Generalitat de Catalunya, per allí on passen...


ho destrossen.


A dalt i a baix, restes dels seus treballs de fa uns quants anys de "millora forestal", com els anomenen cínicament, per què l'única cosa que milloren és l'economia dels que hi treballen.


La millor d'entre totes les activitats que duen a terme per aquests voltants és una ximpleria o una inutilitat. La pitjor tira cap a calamitat.

La roca on vivien les més aviat rares plantes de la fotografia següent, entre altres, ha estat destruïda i treta a camions, perquè a criteri dels cretins i capsigranys dirigents del parc natural de Prades feia nosa per estar massa a la vora d'un camí:



També és un misteri el que es veu a les dues fotografies següents. Sembla escenaris preparats per a organitzar festes "raves".