Pinephone

A dalt, la pantalla d'inici.
A baix, amb xboard + crafty. També he provat stockfish, va bé.


L'aparell

Telèfon mòbil que més o menys bé funciona amb uns sistemes operatius basats en linux. Buscant per la xarxa trobareu quins són. Estan en fase de desenvolupament, cosa que vol dir que moltes "apps" de les que es veuen a la pantalla no funcionen prou bé. Apropiat només per als que vulguin estar lliures de la mirada del gran germà google o del car germà apple.

De fet, això és un ordinador portàtil amb forma i tamany de telèfon mòbil, amb la capacitat de fer trucades i enviar SMS.

A https://wiki.pine64.org/wiki/PinePhone es por trobar informació (potser no sempre actualitzada) de l'aparell. Al fòrum de pine64.org es poden veure els problemes que té la gent amb aquest aparell, alguna vegada però causats per la poca traça de l'usuari. Fins aquest moment, el més gros inconvenient per a mi és la poca duració de la bateria, menys de 10 hores si es fan unes poques trucades. Aquesta bateria es pot canviar però sembla que actualment l'empresa que ven l'aparell no ven bateries. Informació sobre el canvi de bateries, aquí.


Manjaro

A https://wiki.pine64.org/wiki/PinePhone_Software_Releases, els sistemes operatius en desenvolupament. L'aparell arriba amb Manjaro ARM plasma mobile preinstal·lat, que he trobat massa inestable. En el moment d’estrenar-lo podia fer trucades, però després d’usar algunes apps, instal·lar i desinstal·lar alguna cosa, apareixia el missatge fatídic: «Unable to make a call at this moment». De vegades es «penjava» tot el sistema. Darrerament sortia sovint el missatge "He's dead Jim" per a indicar el que ha deixat de funcionar. No sé si a hores d’ara alguns problemes estaran solucionats, però vaig decidir instal·lar mobian, on funcionen més coses. Amb el carregador tow-boot es pot conservar el Manjaro original i instal·lar mobian en una targeta microSD, escollint el que es vulgui en el moment d'engegar l'aparell.

Mobian

Informació a https://wiki.mobian.org.
Aproximadament cada setmana, a https://images.mobian-project.org/pinephone/weekly/ hi apareix una imatge nova per a la instal·lació del sistema. Sembla adequat descarregar la versió més recent i anar-la actualitzant. De vegades una actualització pot fer que una cosa que funcionava bé, deixi de fer-ho. Cal esperar una nova actualització que ho arregli. Em sembla que per a evitar en part aquest inconvenient és millor actualitzar una vegada a la setmana, l'endemà de l'aparició de la nova "weekly". Pot passar que no sigui exactament el mateix un més o menys antic S. O. actualitzat al dia que una imatge nova, i que sigui millor reinstal·lar el sistema, havent fet una còpia de les dades importants del directori /home.
Alguna vegada les versions setmanals per a la instal·lació són defectuoses i no permeten engegar l'aparell. Al moment d'escriure això, la mobian-pinephone-phosh-20221218.img.gz  és la darrera que funciona bé.

El so, en les trucades, es pot escoltar per l'auricular (altaveu de dalt o "d'orella", o "internal earpiece"), una mica fluix, o bé per l'altaveu de baix, prou fort però una mica saturat i cal baixar el volum, o bé per auriculars connectats al forat de la vora de dalt.

Mobian apareix al principi amb l'usuari "mobian". Si es vol canviar, es pot fer de la manera que aquí s'indica, però ha de ser immediatament després de la instal·lació (abans de fer cap altra cosa). 

Com que és un ordinador, està més o menys igual de catalanitzat que ho està Debian, feina feta per la gent de softcatala.org suposo. Però el teclat català que duu -bastant antic-, que té els accents, no té les tecles de Funció, ni Ctrl o Esc, entre altres. A fi de no haver de canviar de teclat cada vegada, he fet un teclat nou (ho pot fer qualsevol, no cal tenir coneixements de programació) que consisteix en aquest fitxer: es+cat.yaml, que s'ha de col·locar en un directori que, si no hi és, s'haurà de fer:

- usuari@mobian:~$ cd .local/share
- usuari@mobian:~$ mkdir -p squeekboard/keyboards/terminal

El fitxer es posa al directori terminal. Se selecciona el teclat amb la rodona de baix (al costat de la tecla d'espai) que deu simbolitzar el planeta.

La icona del telèfon executa el programa gnome-calls per a fer trucades. El programa les afegeix a la llista, que es troba al directori /home/usuari/mobian/.local/share/calls/records.db.

Aquest records.db és un fitxer de la base de dades sqlite, per tant, mentre el programa gnome-calls no permeti esborrar trucades de la llista d'una en una, he fet un programa que ho faci, que és aquest: delcall.tar.gz. Si es posa a /Baixades:

- usuari@mobian:~/Baixades$ tar zxvf delcall.tar.gz

Es pot copiar el binari executable a /home/usuari/bin  (el directori bin no hi és al principi) o millor, llegir el README per a recompilar-lo. Un cop esborrades les trucades, gnome-calls encara les té a la llista mentre no es reinicii l'aparell.

Per als programes propis, es pot col·locar l'executable a
/home/usuari/bin o bé a /home/usuari/.local/bin.
Un llançador a: 
/home/usuari/.local/share/applications  
I una icona a  
/home/usuari/.local/share/icons.


 Fet 31-12-2022 (Continuara)